Met de actie #fietsvrij herstellen en schenken Fietspunten en Fietsbiebs in Vlaanderen en Brussel in samenwerking met de lokale besturen fietsen aan vluchtelingen en andere kwetsbare gezinnen. Zo kunnen o.a. Oekraïners kennis maken met onze Vlaamse fietscultuur.
Vanaf dinsdag 29 maart kan je in een Fietspunt of Fietsbieb terecht om je oude damesfietsen, kinderfietsen of fietskarren te schenken. De fietsen en karren zullen hersteld worden en via de gemeente of stad ter beschikking gesteld worden aan vluchtelingen en andere sociaal kwetsbare personen. Bovendien krijgen de lokale besturen ook handvaten mee voor de doorverwijzing van de vluchtelingen naar lokale fietslessen om indien nodig te leren fietsen.
Solidair fietsvrij.be
Wie zijn/haar/hun oude fiets wil doneren, kan deze naar een Fietspunt of Fietsbieb in de buurt brengen. De lijst met adressen vind je op www.fietsvrij.be. Deze lijst van inzamelpunten wordt constant geüpdatet. “In eerste instantie wilden De Fietspunten met #fietsvrij een solidariteitsactie voor de vluchtelingen uit Oekraïne opzetten, nu verruimen we de actie ook naar andere vluchtelingen of kwetsbare gezinnen en kinderen die geen toegang hebben tot een betaalbaar vervoersmiddel”. Eva Verraes directeur van HERW!N, de koepel van de Fietspunten.
Fietsverhuur, -herstel en leren fietsen
De deelnemende Fietspunten en Fietsbiebs screenen de ingezamelde fietsen. Kwalitatieve fietsen worden volledig terug op punt gezet en – indien nodig – hersteld. Fietsen die niet hersteld kunnen worden, worden gedemonteerd. Zo kunnen bepaalde onderdelen nog worden hergebruikt.
Afhankelijk van de specifieke noden in een regio worden afspraken gemaakt tussen de lokale besturen en de Fietspunten om de fietsen via verschillende formules (verhuur, schenking, verkoop) ter beschikking te stellen aan de vluchtelingen. De Fietsbieb wil zijn steentje bijdragen door kinderfietsen in te zamelen en uit te lenen aan de kinderen van vluchtelingen die hier in België een onderdak hebben gevonden. De Fietsbiebs voorzien 1 jaar gratis lidmaatschap om de fiets te ontlenen, per binnengebrachte fiets.
Ook de Fietserbond roept al haar leden en alle fietsers in Vlaanderen en Brussel op om met het schenken van hun ongebruikte fiets het verschil te kunnen maken voor nieuwkomers. “Met Fietsvrij bouwen we zo samen aan een warm fietsnetwerk in Vlaanderen en Brussel.” Wies Callens, woordvoerder Fietserbond.