Nieuws

Vlaanderen ontvangt het UCI Bike Region Label

Vlaanderen heeft op 4 februari 2021 van de UCI (de internationale wielerunie) het UCI ‘Bike Region Label’ gekregen. Het UCI Bike Region Label erkent regio’s die enerzijds belangrijke UCI-evenementen organiseren en daarnaast ook sterk inzetten op de promotie van het fietsen voor iedereen.

Vlaanderen vroeg het UCI Bike Region Label aan naar aanleiding van de organisatie van het WK Wielrennen dat in september 2021 in Vlaanderen zal plaatsvinden. Vlaanderen wil het evenement aangrijpen als een opportuniteit om ook het functioneel fietsen (fietsen in woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer) extra in de verf te zetten.

Het ontvangen van dit label is een extra duwtje in de rug voor het fietsbeleid in Vlaanderen. In 2021 wordt naast het WK wielrennen ook een nieuwe schaalsprong in fietsbeleid gelanceerd waarbij Vlaanderen, de provincies en lokale besturen de handen in elkaar slaan. Deze samenwerking resulteert in fietsdeals: concrete acties die het fietsen in Vlaanderen vooruit stuwen.

Om het UCI Bike Region Label te ontvangen, stelt de UCI een aantal voorwaarden. Vlaanderen voldoet hier ruimschoots aan. Naast de organisatie van belangrijke UCI-events, heeft Vlaanderen een langetermijnstrategie rond de fiets en wordt er werk gemaakt van een fietsbeleid. Het verbeteren van de fietsinfrastructuur, de promotie van verkeersveiligheid én een duidelijke toename in het fietsgebruik, waren allemaal voorwaarden om dit label te kunnen krijgen.

Lees hier het volledige persbericht